אישים במודיעין

מאיר עמית ז״ל

1968-1963
מאיר עמית (סלוצקי) נולד בטבריה בשנת 1921. הוא היה ראש המוסד השלישי, וכיהן בתפקיד זה​ בשנים ​1968-1963‏. בוגר הגימנסיה "בלפור" ובעל תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת קולומביה (1961). היה חבר קיבוץ אלונים, התגייס ל"הגנה" במלחמת העצמאות. היה מפקד גדוד 19 ,שהשתתף בכיבוש אילת. לאחר המלחמה המשיך את שירותו בצה"ל ובשנים 1962-1950 מילא שורה של תפקידים וביניהם: מח"ט גולני, ראש אג"מ, אלוף פיקוד הדרום, אלוף פיקוד המרכז וראש אמ"ן .‏‏עם התפטרותו של איסר הראל מראשות המוסד ב-1963, מונה האלוף מאיר עמית, שהיה אז ראש אמ"ן, לממלא מקום ראש המוסד, ובמשך תשעה חדשים כיהן במקביל בשני התפקידים. לאחר מכן פרש מצה"ל והמשיך בכהונתו כראש המוסד עד שנת 1968.‏

בתקופת כהונתו הצליח המוסד להנחית בארץ, ב-16 באוגוסט 1966, מטוס ‏עיראקי‏ מדגם מיג 21, שהיה שיא הטכנולוגיה ‏האווירית‏ הצבאית של הסובייטים ואיים על מטוסי חיל האוויר ועל חילות ‏האוויר‏ של ארה"ב ושל מדינות המערב.  ב-1967, לאחר מלחמת ששת הימים, עמד בכל תוקף על כך שעסקת חילופי השבויים עם מצרים תכלול את שחרור אסירי "מבצע סוזאנה" ("עסק הביש"), ושהיו כלואים שם באשמת ריגול מאז שנת 1954, וכן "המרגל על הסוס",  זאב (וולפגאנג) לוץ .

מאיר עמית המשיך ופיתח את קשרי המוסד עם מדינות הפריפריה, פיתח את הקשר עם הכורדים בצפון עי​ראק ואת הסיוע להם,‏ ואת הקשרים המיוחדים עם מרוקו. עמית ייחס חשיבות רבה להרחבת קשרי מודיעין עם מדינות אחרות ודגל ביצירת קשרים אישיים בארצות אויב מתוך אמונה שהדבר ‏יניב פירות בעתיד.‏עמית שינה את דפוסי העבודה במוסד ומיסד בו את עבודת המטה. הוא העביר יחידה מבצעית מרכזית מאמ"ן למוסד והקים בו גופים  מבצעייים נוספים. ‏עמית התעניין במשפחות פקודיו ודגל בכך שהמוסד אינו רק מקום עבודה אלא גם בית ומשפחה. על בסיס גישה זו דאג לקיום מפגשים חברתיים לעובדי המוסד. גם בחייו האישיים יצר קשרים חבריים וטיפח אותם במשך עשרות שנים. עמית ראה באשתו, בבנותיו ובנכדיו את "פסגת חייו".

לאחר סיום תפקידו במוסד התמנה עמית למנכ"ל הקונצרן הכלכלי "כור", כיהן כחבר כנסת וכשר התחבורה והתקשורת, ולאחר מכן חזר לעסקים פרטיים. הוא היה מיוזמי ומפתחי ‏פרויקט‏ לוויין התקשורת "עמוס", שבו ראה גם פוטנציאל מודיעיני. עמית היה מייסד "המרכז למורשת המודיעין" (מל"מ)​ והיה יו"ר ונשיא המרכז במשך שנים רבות. ב-2003 זכה מאיר עמית בפרס ישראל על מפעל חיים על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. לכל אורך חייו פעל מאיר עמית למען ביטחון המדינה מתוך תחושת שליחות עמוקה.  מאיר עמית הלך לעולמו ב-17 ביולי 2009.


סרטון על פעילותו של מאיר עמית

לצפייה בגלריית תמונות>

חזרה